De ‘Gewoon Nederlands’ tag

media_xl_1804136

Onlangs ben ik door Maris, bekend van haar blog Hare Maristeit, getagd om de ‘Gewoon Nederlands’ tag te doen. Deze tag is bedacht door, hoe kan het ook anders: Gewoon Marieke. De tag bestaat uit 12 vragen die over ons kleine kikkerlandje gaan. Ik vind het een soort eerbetoon aan ons fijne land. Dat is één van de redenen dat ik de tag met alle liefde uitvoer. Nou, lang genoeg gekletst, let’s start!

Klik op de foto’s voor de bron.

1. Eén of meer koekjes bij de thee?

Ehh, mag het ook koffie zijn? Ik ben niet echt een liefhebber van thee. Koffie kan ik niet zonder trouwens. Een dag zonder koffie, is een dag niet geleefd. En meestal neem ik geen koekje er bij. Niet omdat ik dat niet lekker vind, integendeel, maar uit pure zelfbescherming. Als ik namelijk wel koekjes in huis heb, kan ik er niet van af blijven. Ik haal wel eens wat in huis, als ik weet dat er bezoek komt. Dan blijft er meestal nog een half aangebroken pak koekjes over, en tja dat moet dan op natuurlijk. Ik ben trouwens meer van de cake dan van de koekjes. Onlangs maakte ik nog een heerlijke stroopwafelcake. Mmmm Nederlandser kan bijna niet toch?

2. Wat is je favoriete stamppot?

Dat is een makkelijke vraag, namelijk stamppot zuurkool. Verder lust ik geen enkele stamppot. Ik hou namelijk niet zo van groenten. Maar zuurkool vind ik erg lekker, en dan met spekjes en een Hema rookworst. Ik maak graag de zuurkooltaart van Uit Pauline’s keuken. Mmm als ik naar de foto kijk, krijg ik er spontaan zin in.

DSC_0051-1

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij het leukst?

Oef, dat zijn er meerdere. Ik hou van Koningsdag en Bevrijdingsdag. De laatste, omdat er altijd een super leuke bevrijdingspop in Haarlem is. Ook de Gaypride vind ik erg leuk. Is niet echt een feestdag misschien, maar wel een heel leuk evenement. Ik kan niet echt kiezen… Ik ga denk ik toch voor Koningsdag. Het leuke aan deze dag is dat er altijd een leuke sfeer aanwezig is. Meestal ga ik naar de Jordaan in Amsterdam. Lekker rondstruinen, dansen en vooral veel lol maken.

10157107_10152018883816905_2899749610513517234_n

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Haarlem, zonder twijfel! Ik woon nu ruim 6 jaar in Haarlem. Tot die tijd heb ik altijd in Groningen gewoond. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad dat ik deze kant op ben gegaan. Ik ben verliefd op Haarlem. Het centrum is ontzettend gezellig, het strand is lekker dichtbij en het ligt centraal. Binnen 15 minuten ben ik in Amsterdam en mijn werk in Leiden is op een half uurtje trein-afstand. Ik kom ook graag in Amsterdam trouwens, dit vind ik ook een ontzettend fijne stad. Ik ga ook regelmatig naar Amsterdam en telkens ontdek ik weer nieuwe buurtjes en straatjes. Maar, dat neemt niet weg dat ik het altijd fijn vind om thuis te komen in Haarlem.

imagesF9KKDOVH

5. Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Amsterdams. Dat klinkt altijd zo gezellig en het is lekker recht voor z’n raap. Ik kan het niet voor jullie nadoen, aangezien dit een geschreven blog is. Gelukkig maar, want ik kan het niet echt goed na doen. Omdat ik in Groningen ben geboren en getogen ben ik opgegroeid met het Groningse dialect. Dit vind ik persoonlijk minder ‘vriendelijk’ klinken. Het is nogal kort en krachtig en het echte platte Gronings kan ik niet eens verstaan. Toch vind ik het wel leuk dat er in dit kleine landje zoveel verschillende dialecten zijn. Dat maakt toch ieder stukje land uniek.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Ja, dan moet ik toch ‘gezellig’ zeggen. Dat vind ik echt een Nederlands woord dat ook niet te vertalen is in een andere taal. De Nederlandse gezelligheid is ook heel typisch, het ademt een soort kneuterigheid uit. Bijvoorbeeld met z’n allen gezellig op de camping! En gezellig naar de Ikea of gezellig bij elkaar op de koffie. Ik zou ook niet weten wat gezellig precies is, maar iedereen weet wat je bedoelt als je het zegt.

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind je het leukst?

Ik heb hier even over na moeten denken, maar het is denk ik toch wel het snacken uit de muur. Met name NA het stappen. Iedereen kent het wel, voordat je naar huis gaat breng je nog even een bezoekje aan de FEBO. Ik heb nog nooit in het buitenland gezien dat je ‘uit de muur’ kan eten en dat maakt het wel echt typisch Nederlands.

media_xl_1804136

8. Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?

Ook dat zijn er meerdere. Ik vind het vooral grappig als iemand een gezegde of spreekwoord zegt en het dan net niet helemaal goed zegt. Zoals “je moet eerst weten wat voor verf je in de emmer hebt”. Haha, dat moet dus zijn: “Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt”. Ik heb niet echt 1 favoriet gezegde. Maar dat we gezegdes hebben, vind ik wel erg leuk. Oke, hier een top 5:

1) Een goed begin is het halve werk;

2) Wie het laatst lacht, lacht het best;

3) De kat uit de boom kijken;

4) Iemand blij maken met een dode mus;

5) Waar een wil is, is een weg.

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Dat zijn er meerdere. Ik hou van de Hema. De rookworst van de Hema is niet te evenaren. Ook de woonspullen en beauty afdeling van de Hema vind ik tof. De Xenos vind ik ook erg leuk Hier kan je echt alles vinden wat je nodig hebt. Tot slot ben ik fan van De Bijenkorf. Dit vind ik één van de mooiste warenhuizen. Waar je bij de Hema & Xenos terecht kan voor je alledaagse dingen voor een fijne prijs, vind ik de Bijenkorf leuk om zijn exclusieve merken en producten.

10. Wie is jouw favoriete BN’er?

Dat verschilt van tijd tot tijd. Op dit moment Manuel Broekman, geen verdere uitleg nodig denk ik. Kijk naar de foto!

13818215680031_2

11. Wat vind je het mooiste, of leukste Nederlandstalige liedje?

Ik hou van Nederlandstalige muziek. Ik ben onder andere fan van De Dijk, maar ook André Hazes, Blof en Thé Lau zijn favorieten. Van De Dijk vind ik Ik kan het niet alleen, Mag het licht uit en Onderuit favoriet. Van Andre Hazes vind ik Waarom en Niemand laat zijn eigen kind alleen leuke meezingers.

12. Haring, ja of nee?

Nee, absoluut niet. Ik ben geen visliefhebber en al helemaal niet van rauwe vis. Alleen al de geur, brrrr..

naamloos2

Dit is het einde van de ‘Gewoon Nederlands’ tag. Ik bedank Maris hierbij voor het nomineren. Ik nomineer hierbij iedereen die het ook leuk vind om de tag te doen. Laat het me weten als je de tag overneemt, dat vind ik leuk!

VBM

veryberrymint

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *